Wandelzoektocht – deel 1

Onverschrokken en lachend met de tropische temperaturen reden we met De Lijnbus 616 naar Heverlee – halte De Kantien – om er de OKRA-zoektocht in en rond het domein van het kasteel Van Arenberg aan te vatten. Een leerrijke en dankzij de vele bomen ook redelijk lommerrijke ervaring!

We zagen er bijvoorbeeld de gerestaureerde Sint-Lambertuskapel die volgens interpretaties van de oudste Sint-Hubertus-biografiën door deze opvolger van de in Luik vermoorde bisschop Lambertus werd ingezegend. Hij was toen al ziek 1 en zou vandaar verder per boot via de Voer in Leefdaal zijn beland en uiteindelijk per paard/kar naar Tervuren gebracht en aldaar overleden. Maar, dat staat alleen in sommige teksten2 die  meer dan 400 jaar na het gebeuren werden geschreven, niet in een ooggetuigenverslag…
En meer verklappen we niet, de zoektocht is nog open tot en met 15 september…

Na het beëindigen van het eerste deel van de tocht met 3 loodzware kilometers op de teller besliste de meerderheid van onze groep om de zoektocht verder te zetten op donderdag 6 september: dan wandelen we door het centrum van Heverlee om het tweede deel van de vragenlijst op te lossen.


De zoektocht is overigens prima uitgewerkt en er is geen voorkennis nodig om de vragen op te lossen, enkel een opmerkzame blik en aangepaste wandelkledij. Wie weet, op 6 september hoort daar misschien zelfs een regenscherm bij …


1In feite was hij stervend door een zware infectie wegens een slecht verzorgde wonde na een ongeval met een vissersboot
2 Meer details over Sint-Hubertus en de legende rond zijn bekering beschreef ik bij het lied “Lofsanck van Sint Huibrecht” op de website van Wreed & Plezant