SOS Cash – vervolg

Op de ledenvergadering van maart ondertekenden jullie massaal een petitie voor meer bankautomaten of een andere manier om makkelijk cash geld te kunnen afhalen binnen wandel- of toch minstens fiets-afstand. Ook de overheid had aan de banken al laten weten dat ze tegen einde maart met een acceptabel plan moesten komen om opnieuw meer bankautomaten te plaatsen en ze vooral beter te spreiden.

Daar zou nu inderdaad gevolg zijn aan gegeven: er komen 207 geldauto-maten bij op « strategische plaatsen » en de banken worden verplicht om in elke gemeente minstens 1 bankautomaat te voorzien. Ook belangrijk: 1 op de 2 bankautomaten moet de mogelijkheid bieden om cash geld te storten.
Een verbetering dus maar eigenlijk verandert er voor ons niks op die manier: er zijn momenteel nog 3 bankkantoren met werkende geldautomaten in onze gemeente, waarvan minstens 1 waarbij men ook biljetten kan storten. Maar die staan allemaal op een boogscheut van mekaar in Bertem Centrum. In Leefdaal of Korbeek-Dijle staat er geen enkele en is er ook geen bankfiliaal meer. En als die klant-onvriendelijke rage van nog grotere gemeentefusies verder gaat worden die afstanden alleen maar groter, want alles – winkels, banken, postkantoren, gemeentediensten, … – hokt samen op een zakdoek en wie niet in het midden van de gemeente woont moet zich maar “online” behelpen of met een dure auto kunnen en mogen rijden.

Indien onze gemeente als « tussenliggend gebied » wordt gedefinieerd en niet als « landelijk », dan moet iedereen hier in een straal van 3 km rond de  woning een geldautomaat kunnen vinden, zoniet is het maximaal 5 km. Als ik via Google Maps even kijk tot waar van bij mij thuis een straal van 3km reikt, dan kom ik noch in Bertem noch in Vossem noch elders een geldautomaat tegen. In een straal van 5 km is die er wel: in Bertem (op 4 tot 4,6 km) ; tot Tervuren is het 6 km, enkele reis dus maal 2 : niet echt op «wandelafstand » voor senioren ….
Maar ja, een sok vol cash op zolder is ook niet handig als je veel trappen moet doen!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *