Luchtpijp

Begin december 2018 bestelde ik in naam van OKRA Leefdaal een “LUCHTPIJP”-pakket bij www.luchtpijp.be 
Dit is een initiatief van beweging.net en CM.be in samenwerking met OKRA (Brussel en Vlaams-Brabant). Het is een “burgerinitiatief” om te pogen de vervuiling door fijn stof in kaart te brengen. Een beetje zoals het prijswinnende “Curieuzeneuzen” (voor het meten van stikstofdioxide), Airbezen, Filter Café Filtré … allemaal projecten om de luchtkwaliteit te meten. Hoe meer mensen hier willen aan meewerken, hoe beter deze luchtkwaliteit kan geëvalueerd worden zodat gepaste actie kan ondernomen worden.

Na een oproep tot crowdfunding bij verenigingen die bij mekaar aanleunen (OKRA, CM, beweging.net e.a.) konden reeds 900 zelfbouwpakketten via die weg verspreid worden en die leveren na aansluiting op stroom en Internet allemaal permanent meetresultaten die in een database terechtkomen voor verdere analyse. Van elk toestel kunnen op het Internet constant meetresultaten afgelezen worden. Hieronder de “fijn stof metingen” van het OKRA Leefdaal toestel voor de periode 19-26 januari 2019

Er zitten 2 sensors in de “luchtpijp” om 2 soorten fijn stof te kunnen meten: kleiner dan 2,5 micrometer (PM2.5) – de blauwe grafiek – en kleiner dan 10 micrometer (PM10). De dag van de meting (in dit geval dus in januari 2019) staat op de x-as onderaan en het aantal gemeten microgram per kubieke meter staat op y-as links en rechts. De pieken op zondag 20 januari in de namiddag hebben misschien te maken met eventjes felle zonneschijn; de rest van de week was het nogal nat en regen haalt het stof uit de lucht.

Er zit ook een temperatuur- en vochtigheidsmeter in de luchtpijp. Ik heb gemerkt dat het meetapparaat best in vrijwel permanente schaduw hangt want het grijze PVC-omhulsel wordt bij zonneschijn snel heel warm (zie 19 en 20 januari … het was echt géén 16°C) wat de meting een beetje vertekent…

De PVC-buizen zijn enkel onderaan open zodat er geen regen of sneeuw in kan komen
luchtvochtigheid van 17 tot 24 januari
temperatuur van 17 tot 24 januari

Er is ook een luchtkaart actief waarop “alle” meters geografisch gesitueerd worden. Als je op een zeshoekje klikt zie je de metingen van dat toestel. Momenteel zie je in Leefdaal enkel het zeshoekje horend bij de luchtpijp-metingen van Robert Vangaver …

De kaart is interactief: je kan er op in- en uitzoomen en in alle richtingen verschuiven om metingen in heel Vlaanderen (en ook in Nederland en Duitsland) te bekijken.

-> Voor meer info: bezoek www.luchtpijp.be

Ook de “Curieuzeneuzen” meten in Leefdaal (en Bertem en Korbeek-Dijle): zowat 160 meetpunten zijn daar actief om het stikstofdioxide gehalte in de lucht te bekijken. Op dat vlak valt de luchtkwaliteit (ook) nogal mee in onze gemeente, alleen langs de Nijvelse Baan gaan er alarmen af, aan de Tervuurse Steenweg valt het verrassend goed mee. Langs de E40 geen alarmerende metingen want daar staan geen woningen en dus ook geen meettoestellen…

Curieuzeneuzen: toestand op 5/2/2019

Maar … zo simpel is het niet want niemand blijft de hele dag op dezelfde plaats en uit studies blijkt dat bv. ook binnen in de auto hoge concentraties schadelijke stoffen kunnen aanwezig zijn. Een omstandige uitleg publiceerde De Standaard hierover.