Wij gingen BLOKKEN

Op vrijdag 25 oktober namen we zoals voorzien lijnbus 616 aan de kerk van Leefdaal voor een halve dag “BLOKKEN”. Om Studio 2 van VideoHouse te bereiken hadden we met de “app” van De Lijn uitgestippeld dat bus 616 ons om 9u35 zou oppikken aan halte”Leefdaal Centrum” en ons in de luchthaven van Zaventem zou laten afstappen om 10:10. Daar konden we dan meteen om 10:19 overstappen op lijn 820 richting Dilbeek. Die lijnbus zou ons dan weer om 10:34 droppen aan halte Vilvoorde LEVIS, op enkele stappen van de TV-studio. Ruim op tijd voor het voorziene begin van de opnames om 11u15. Dat was althans de theorie…

Om te beginnen had de 616 in Leefdaal al een dik kwartier vertraging  – dagelijkse kost, om het in TV-termen te zeggen – en konden we naar die overstap op lijn 820 fluiten. Gelukkig waren er enkele alternatieven en kwamen we toch nog tijdig op onze bestemming.

Misschien hadden een aantal TV-medewerkers ook vertraging opgelopen want we moesten nog een half uurtje wachten eer we in de grote studio een plaatsje mochten zoeken op de tribunes voor de toeschouwers.

De publieksopwarmer van dienst probeerde de stemming erin te krijgen en leerde ons wat “geheime” tekens die we moesten in het oog houden om op het gepaste moment te applaudiseren, te lachen, te joelen, te fluiten, oooh en aaah te roepen … Of dacht u dat het publiek bij een TV-uitzending dat allemaal spontaan deed?

Publieksopwarmer in korte broek naast LED-monitors; rechtsmidden de “jury” en de bedieners van het tetris-spel, de filmpjes, de geluiden. En de opnames. Allemaal met een paar computers van een zeer goed merk.

Ondertussen zaten de twee kandidaten voor de eerste opname zenuwachtig op hun stoel te wiebelen tot de bekende presentator zou tevoorschijn komen. Tegen half twaalf was het dan eindelijk zo ver: de opnameploeg én Ben Crabbé waren klaar voor de eerste opname. Aangezien die zal worden uitgezonden op Kerstavond 24/12 werd ons gevraagd om – zonder repetitie! – het kerstlied “Nu zijt wellekome” aan te heffen. Omdat 95% van de aanwezigen met hun OKRA-afdeling waren gekomen en de gemiddelde leeftijd dus vrij hoog lag, was dat geen enkel probleem…

We gaan hier niet veel verklappen over de gestelde vragen/oplossingen maar het viel weer op dat de kandidaten duidelijk van tevoren waren getest op een meer dan middelmatig kwistalent én dat ze anderzijds tekort schieten als er vragen over de periode 1950-1985 worden gesteld. Allez, wie weet er nu niet dat de iconische platenhoes met een foto van een groep popmuzikanten (The Beatles) die over een zebrapad lopen genomen werd in Abbey Road, tevens de naam van de LP?

De Blokkers kregen deze foto niet te zien, maar of het zou geholpen hebben?

De kandidaten waren blijkbaar te jong om dat te weten. Voor andere muziekvragen over groepen die vorig jaar optraden in Werchter waren wij dan weer te oud: nooit gezien, nooit van gehoord…

De tweede opname – uitzending dus op 25 december – volgde na een redelijk lange plas-, drink- en schminkpauze maar daar was tijd voor want alles verliep op wieltjes, er moest niks herbegonnen worden.

We nuttigden een sober maar degelijk middagmaal in de kantine van VideoHouse en gaven forfait (zoals van tevoren afgesproken) voor de namiddagopnames. We namen de lijnbussen in omgekeerde volgorde en dat ging vlotter, misschien omdat we nog voor het spitsuur onderweg waren. Iedereen vond het een aangename en leerrijke uitstap: fijn om zoiets quasi “live” te kunnen meemaken en we kijken er naar uit om ook bij andere programma’s te gast te kunnen zijn.