Zonder smartphone (of Internet) vallen vele senioren uit de boot

Image by mamewmy on Freepik

Bij tal van bedrijven en helaas ook overheidsinitiatieven wordt het steeds moeilijker om bediend te worden als men niet beschikt over of overweg kan met een smartphone. Loketten worden afgeschaft of beperkt beschikbaar (ondermeer voor openbaar vervoer) en het vervangen van alle bankautomaten door amper een 900-tal Batopin terminals in heel het land zijn maar een paar voorbeelden. Goedkoop zijn (goede) smartphones niet en sociale tarieven voor Internet zijn slechts voor een kleine groep mensen beschikbaar.

Recent onderzoek in opdracht van de Koning Boudewijnstichting toonde aan dat slechts 35% van de 75-plussers een smartphone heeft. Volgens Stabel hebben 29% van de 55- tot 74-jarigen thuis geen internetaansluiting. 76% van de senioren met een inkomen lager dan 1400 euro per maand heeft zwakke digitale vaardigheden. (Ook in onze eigen OKRA-afdeling is de smartphone en het Internet voor velen nog onbekend en onbemind terrein)

OKRA en zijn werkgroep « belangenbehartiging » neemt dit en andere problemen nauw ter harte en hamert er voortdurend op bij alle betrokken instanties. Het gebruik van het Internet als informatiebron en een smartphone als persoonlijke intelligente terminal is uiteraard wel een pluspunt, maar zolang niet iedereen er om een of andere reden gebruik kan van maken zijn de « klassieke » alternatieven nog steeds noodzakelijk.

Wij raden iedereen die het zich kan veroorloven wel sterk aan om van deze moderne technologieën gebruik te maken: het vereenvoudigt onze eigen communicatie en … zo kan je ook makkelijk op de hoogte blijven van wat ondermeer die werkgroep « belangenbehartiging » allemaal voor ons opvolgt !

zie https://www.okra.be/infoadvies/actualiteit

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *